tiistai 9. helmikuuta 2010

Aurinko nousee idästä

4.1.2010 14.06 Harinen Yleinen
http://harinen.blogit.uusisuomi.fi/2010/01/04/aurinko-nousee-idasta/


PerSut
Torsti Äärelä ja Lasse Laaksonen pääsivät yllättämään. Ihan puskista. Ensin mainittu ehdottaa Suomea Venäjän yhteyteen autonomisena valtiona ja jälkimmäinen liittoa Venäjän kanssa. Onhan tämä nyt ennenkuulumatonta, että ihan takaisin Venäjään kaipaillaan ja vielä perussuomalaisesta suunnasta. Kaikkeen se viha ”pakkoruotsia” kohtaan ihmisiä jo ajaakin kun jo liitto Venäjänkin kanssa nähdään pelastuksena ”pakkoruotsilta”.

Venäläisetkin ovat kyllä viime vuosina esittäneet kasvavaa kiinnostusta Suomea kohtaan. Venäläinen äärikansallinen poliitikko, duuman jäsen ja Venäjän liberaalidemokraattisen puolueen (LDPR) perustaja ja johtaja Vladimir Volfovitš Žirinovski ehätti lupaamaan Suomelle Viipurin takaisin,
jos hänestä tulee presidentti. Ei tosin maininnut, että silloin Venäjän länsirajakin voisi olla taas Torniojoessa.

Mutta on sieltä idästä osoitettu Suomea kohtaan oikeaakin kiinnostusta. Itänaapurin matkailijat ovat kantaneet Suomeen vuosittain noin puoli miljardia euroa, eli palauttaneet Suomen Venäjälle maksamat lähialuetuet jo moninkertaisesti. Venäläiset ovat myös ostaneet Suomea pikkuhiljaa pala kerrallaan, mikä on saanut aikaan jopa hysteerisiä reaktioita joissakin suomalaisissa. Näiden venäläisten ostamien pääasiallisesti asumiseen tai vapaa-ajankäyttöön osoitettujen kiinteistöjen osuus Suomessa tehdyistä kiinteistökaupoista on pieni. Venäläiset kuitenkin omistavat henkilöinä tai venäläisten yritysten kautta Suomessa noin 3000 kiinteistöä ja määräalaa. Tämä on noin tuhannesosa Suomessa olevien tilojen ja tonttien kokonaismäärästä. Kenenkäänhän ei tietenkään ole pakko rantatonttiaan venäläisille myydä vaikka tuplahintaa tarjoaisivatkin.
Suomestahan tietysti kaivataan takaisin Karjalaan. Ja joku vielä jaksaa kaivata koko Karjalaa takaisin. Suomalaisia oikeutetusti harmittaa, että vastaava kaupanteko kiinteistöillä rajan tuolla puolen ei ole yhtä helppoa. Olisihan se kiva tehdä kesämökki siihen mummon mökin kivijalkaan siellä menetetyssä Karjalassa, mutta kun sen tontin ostaminen ei sieltä niin helppoa olekaan. Sieltä kun ei ulkomaalainen maata saa ostaa rajavyöhykkeeltä vaan sen ulkopuolelta ja taitaapa aika suuri osa niistä vanhoista kivijaloista siten olla ostamattomissa.

Mutta että vietäisiin tämä naapuruus ihan liiton asteelle? Gallup Internationalin taannoisen mielipidemittauksen mukaan suomalaiset ovat Euroopan toiseksi Venäjä-vastaisin kansa kosovolaisten jälkeen. 62 % suomalaisista suhtautui tässä mielipidemittauksessa kielteisesti Venäjään. Äärelä ja Laaksonen esittivät kyllä hyviä ja hauskoja perusteluita Suomi-Venäjä koalition eduksi blogeissaan, mutta milläs konstilla tämä suomalaisten asenne saataisiin muuttumaan myönteiseksi? Suomalaisen kollektiivisen kulttuurillisen muistin osana on edelleen kuva Venäjästä ”jonkinlaisena Suomen ikiaikaisena uhkaajana, orjuuttajana ja itsenäisyyden anastajana” ja tällä kuvalla on edelleen omat ahkerat lietsojansa. Eikös se kunnossa oleva tunnepuoli nyt kuitenkin ole vähän peruskamaa kun mitä tahansa liittoa suunnitellaan? Voi muuten alkaa liitossa ”ahistaa”.
Oli miten oli, niin Äärelän kuin Laaksosenkin ”ideat” olivat kyllä niin mainiot, että nostan olematonta hattuani. Harvoin näkee yhtä hyvää ironiaa.

Ei kommentteja: