tiistai 27. lokakuuta 2009

Georgia aloitti sodan

US 1.10.2009 16.31

EU:n tilaama puolueeton selvitys Georgian sodasta on nyt valmistunut. Sen mukaan sodan aloitti Georgia tulittamalla Etelä-Ossetian aluetta. Suoraan tämä laaja raportti ei nimeä jompaa kumpaa yksin syylliseksi vaan löytää syitä sodalle molemmista, eli niin Venäjästä kuin Georgiastakin. Raportissa kuitenkin todetaan Georgian ampuneen ensimmäisen laukauksen. Tähän Georgialla ei ollut selvityksen mukaan kunnollisia perusteita. Raportin mukaan Venäjä puolestaan vastasi Georgian toimiin suhteettomalla voimankäytöllä.

Independent International Fact-Finding Mission on the Conflict in Georgia, Report volume I, sivu 11:

”On the night of 7 to 8 August 2008, a sustained Georgian artillery attack struck the town of Tskhinvali. Other movements of the Georgian armed forces targeting Tskhinvali and the surrounding areas were under way, and soon the fighting involved Russian, South Ossetian and Abkhaz military units and armed elements. It did not take long, however, before the Georgian advance into South Ossetia was stopped. In a counter-movement, Russian armed forces, covered by air strikes and by elements of its Black Sea fleet, penetrated deep into Georgia, cutting across the country’s main east-west road, reaching the port of Poti and stopping short of Georgia’s capital city, Tbilisi.”

Independent International Fact-Finding Mission on the Conflict in Georgia, Report volume I, sivu 12:

”The shelling of Tskhinvali by the Georgian armed forces during the night of 7 to 8 August 2008 marked the beginning of the large-scale armed conflict in Georgia, yet it was only the culminating point of a long period of increasing tensions, provocations and incidents. Indeed, the conflict has deep roots in the history of the region, in peoples’ national traditions and aspirations as well as in age-old perceptions or rather misperceptions of each other, which were never mended and sometimes exploited.”

http://www.ceiig.ch/Report.html



Hauska episodi aiheeseen liittyen: Reservin kersantti Putkisen Jussihan tietysti omassa blogissaan kaverinsa matkakirjailija Markus Lehtipuun säestyksellä yrittää todistella asiaa ihan muuksi eli tottakai Venäjän aloittamaksi ja siellähän kävi niin, ettei Putkinen hyväksynytkään aiheeseen muita kommentteja kuin omansa, poisteli blogistaan viestejäni ja keksi alkaa syyttelemään minua etten muka kirjoittele tänne omalla nimelläni(?). Sitä, mistä hän moista on päähänsä saanut, hän ei suostunut kertomaan. Saisi kertoa, jotta voisin huomauttaa asiasta vanhemmillenikin, joilta olen nimeni saanut.

No, Putkinen sitten bannasi minut sieltä pois kokonaan, mutta mitä muuta kuin eriävien mielipiteiden ja ”väärien” lainausten ja lähdeviitteiden sensurointia voi odottaakaan mieheltä joka leikkaa ja liimaa historiaakin mieleisekseen. Suodaan toki Putkiselle oikeus olla ”kingi” edes omassa blogissaan - kun muualla se ei näytä onnistuvan - ja pysytään sitten suosiolla poissa sieltä. Tai esittäkää ainakin virkatodistus samalla kun kommentoitte herra Putkisen maailmankuvaa, ettei herra Putkinen luule teitä jonkin sortin mielikuvitusolennoiksi.

7 kommenttia:

V.Harinen kirjoitti...

klerk kommentoi:
1.10.2009 16.47
Niin että piskuinen Georgia hyökkäsi venäjälle, kuten Suomi talvisodassa?

Kyllä, Georgialla ja Suomella on olleet tosi hyvät mahkut vallata Venäjä.

2mirrikissa kommentoi:
1.10.2009 16.54
Surullinen päivä venäjävihaajille tuo EU-raportin julkistaminen, kuten Putkisen ja vaikkapa ”klerkin” olkiukko kommentoinnista voi lukea.

3vieras kommentoi:
1.10.2009 16.55
#1 Mitä sekoilet? Eihän Georgia Venäjälle hyökännyt vaan Etelä-Ossetiaan, jonka turvallisuutta Venäjä oli luvannut taata.

Saakasviihveli laski väärin kun luotti USA:n suojelukseen ja yritti palauttaa Etelä-Ossetian Georgialle väkivalloin. Venäjä varmaan odotti moista munausta ja Saakasviihveli pelasi juuri niin kuin Venäjä toivoi.

4Tapio O. Neva kommentoi:
1.10.2009 16.56
Putkinen on huomaavainen demokraatti. Pekka Siikala sensuroi jo etukäteen!

5Tauno O. Mehtälä kommentoi:
1.10.2009 16.58
’Georgia aloitti sodan’

Tämäkö se olikin tämän meidän virtuoosimme Aleksander Stupid-Stubbin ’maailmanhistoriallisen käänteen’ 080808 arvion ydinsisältö?

Koko prosessi antoi ainakin minulle sen opetuksen (joka toki oli jo tiedossa), ettei pienen valtion kannata luottaa johonkin USAn ja NATOn tukeen omassa uhoamisessaan.

Georgiassa joskus vaeltaneena sanoisin näille kuumakalleille, että ’jäitä hattuun’.

6totuus kommentoi:
1.10.2009 17.09
Georgia hyökkäsi Etelä-Ossetiaan, surmasi siviilejä sekä toistakymmentä venäläistä rauhanturvaajaa. Rauhanturvaajien surmaaminen tarkoittaa sodanjulistusta. Tämä Georgian hyökkäys pikkualueita vastaan ei ollut muuten ensimmäinen. ”Itsenäistymisen” jälkeen Georgia oli jo 7 kertaa hyökännyt Etelä-Osssetiaa ja Abkhaziaa vastaan.

7vieras kommentoi:
1.10.2009 17.26
#5 ”Koko prosessi antoi ainakin minulle sen opetuksen (joka toki oli jo tiedossa), ettei pienen valtion kannata luottaa johonkin USAn ja NATOn tukeen omassa uhoamisessaan. ”

No ei todellakaan. Virokin on uhonnut Naton sateenvarjon alta ja mitä se on uhollaan saanut aikaan? Ei yhtään mitään. Georgian sota näytti maailmalle, ettei USA tue aseellisesti pieniä maita Venäjää vastaan, ei vaikka itse olisi sitä uhoamista ollut tukemassa ja alulle pistämässä.

Ei Suomellekaan Natosta mitään suojaa olisi, yhtäkkiä vain saisimme huomata olevamme uudessa sodassa jossain päin maailmaa.

V.Harinen kirjoitti...

8Alamainen kommentoi:
1.10.2009 17.47
Tuota noin, kun se Georgia on nyt kaikkeen syypää, niin voisko joku vastata, minkä takia Abhasiassa ei asu nykyään juuri ollenkaan etnisiä georgialaisia, joita oli ennen Venäjän masinoimia vihollisuuksia alueella ENEMMISTÖ.
Nyt nämä vuosisataisilta asuinsijoiltaan karkoitetut georgialaiset elävät omaisuutensa menettäneenä maansisäisinä pakolaisina tynkä-Georgiassa, samoin kuin Etelä-Ossetiasta pilkallisesti nauravien venäläissotilaiden kuskaamat georgialaisvanhuksetkin.
Kyseessä oli siis mitä räikein Venäjän suorittama etninen puhdistus, jota oivallisesti ryydittää tappouhkaukset mahdollisille kotiinpalaajille.
Mielestäni juuri tämä oli se syy, joka ajoi Georgian järjettömän tuntuiseen välienselvittelyyn Venäjän kanssa 2008 elokuussa.
V. Harinen ja kumppanit, jotka kuuluttavat täällä suureen ääneen omaa humaanisuuttaan, eivät välitä tippaakaan Abhasian etnisen puhdistuksen 250000-300000 georgialaispakolaisen asemasta, vaan nauraa hohottavat tälle ongelmalle ”ähäkuttiasenteella”.
Jokainen voi miettiä millaiset mahdollisuudet tällä pakolaisjoukolla on elää köyhässä, Georgian tapaisessa maassa, jossa kaikki maanviljelyyn kelpaava alue on jaettu paikallisten kesken jo vuosisatoja sitten ja jonka alueita agressiivinen suurvalta lohkoo itselleen sotilastukikohdiksi luoden yhä uusia pakolaismassoja.

9vieras kommentoi:
1.10.2009 17.58
Tuo Putkinen on hauska heppu. Hänen ajatustensa virtaan tutustuminen on vähän hankalaa, kun pitää koko ajan muistaa, että kun hän puhuu ”Georgiasta” niin hän voi tarkoittaa Etelä-Ossetian aluettakin, koska se hänen mielestään kuuluu Georgiaan.

Tuo viestien sensurointi ei yllätä yhtään, heppuhan on heti helisemässä perusteluidensa umpisolmujen kanssa, jos sallii muidenkin esittää mielipiteitä hänen julistamistaan totuuksista. Siksipä hän päästääkin blogissaan läpi vain mieluisat kommentit, joista varmaan ihan itse kirjoittaakin suurimman osan

10vieras kommentoi:
1.10.2009 18.13
#8 Kannattaa tutustua tuohon raporttiin, siinä kerrotaan konfliktin taustaa ja alueen historiaa varsin kattavasti.

Ähäkuttiasennetta tuskin tunnetaan Georgiaa ja pakolaisia kohtaan vaan näitä putkisia ja muita russofoobikoita, jotka saivat raportista pahasti nenilleen.

11onko totta? kommentoi:
1.10.2009 18.34
Luin sieltä täältä tuota raporttia ylimalkaisesti. Oli järkyttävä yllätys.
Sodan aloitti nimenomaan Georgia, Venäjä reagoi, kun sen rauhanturvaajia vastaan oli hyökätty.

Kysyn vaan: Miksi meille puhutaan puppua siitä, että Venäjä aloitti sodan.
Ehkä tilannetta voi verrata niin, että Suomi hyökkäisi nyt Karjalan kannakselle sillä perusteella, että se on Suomen laillista aluetta. Siihen Venäjä vastaisi hyökkäyksellä.

Eikö Karjalan Kannaksen ja Abhasian ja Etelä-Ossetian tilanne ole samanlainen? u

Olen uskonut hyvin paljon ulkoministeri Stubbiin. Nyt toteankin, että Stubb puhuukin muunnettua totuutta. Hyökkääjä oli Georgia, joka hyökkäsi Abhasiaan ja Etelä-Ossetiaan. Nyt ymmärrän täysin sen, että Venäjä tunnusti molemmat maat itsenäiseksi. Looginen seuraus selvityksestä lienee se, että EU-maat tunnustavat Georgian ikeestä irtautuneet alueet.

V.Harinen kirjoitti...

12Nimi (pakollinen) kommentoi:
1.10.2009 18.41
”Eikö Karjalan Kannaksen ja Abhasian ja Etelä-Ossetian tilanne ole samanlainen? ”

No ei ole. Karjala ei halunnut erota Suomesta ja liittyä Neuvostoliittoon. Abhasian ja Etelä-Ossetian väestö sen sijaan halusivat eroon Georgiasta.

Etelä-Ossetia muuten oli aikoinaan Stalinin lahja kotimaalleen Georgialle, siksi on vähintäänkin eriskummallista, että samat jotka Stalinia kiroavat vaativat myös tämän lahjan palautusta Georgialle.

13toisinajattelija2008 kommentoi:
1.10.2009 19.05
Etelä-Ossetia on TUNNUSTETUSTI Georgian osa.

Etelä-Ossetia ei mitenkään kuulu Venäjään. Sen itsenäisyyden on tunnustanut Nigaracua ja Venäjä, mutta itsenäinen valtio ei myöskään kuulu Venäjään.

Kukaan ei missään voi väittää, että Georgia olisi mitenkään hyökännyt mihinkään. Sen sijaan Venäjä tunkeutui ULKOMAILLE, jokoa Georgian lailliselle alueelle tai ”itsenäiseen” valtioon.

Venäjä on syyllinen sotaan.

14Pulkkinen kommentoi:
1.10.2009 19.06
Haloo Putkinen?

Missä on muuten se Putkisen alkukesästä lupaama Venäjän takuuvarma elokuinen hyökkäys Georgiaa? Taisi Putkisen virolainen tietolähde syöttää Putkiselle pajunköyttä.

V.Harinen kirjoitti...

15lukutaitoinen kommentoi:
1.10.2009 19.18
#13 ”Etelä-Ossetia on TUNNUSTETUSTI Georgian osa.”

Osa, jonka Stalin lahjoitti kotimaalleen ja osa jonka väestö ei halua Georgiaan kuulua. Puolusteletko siis Stalinin politiikkaa?

#13 ”Kukaan ei missään voi väittää, että Georgia olisi mitenkään hyökännyt mihinkään.”

Noinhan tuossa EU:n tilaamassa PUOLUEETTOMASSA raportissa juuri kuitenkin sanotaan. Lue se, kommentoi vasta sitten.

#13 ”Venäjä on syyllinen sotaan. ”

Raportin mukaan syytä on molemmissa, mutta Georgia sen aloitti.

16Korhonen kommentoi:
1.10.2009 19.54
Veikka, syytä vain itseäsi. Mitäs olet mennyt laittamaan Putkisen ahtaalle näiden hänen historiantulkintojensa kanssa. Kai sitä nyt vähemmästäkin joutaa bannatuksi kuin sellaisesta oikomisesta.

Selvisi tässä kuitenkin se miksei Putkisen blogissa ole yleensä muita kommentteja kuin hänen omiaan ja bulvaanien myötäjuoksua.

Kenenkäs nimellä sinä muuten olet mennyt kirjoittelemaan?

17Alamainen kommentoi:
1.10.2009 20.15
#12
”No ei ole. Karjala ei halunnut erota Suomesta ja liittyä Neuvostoliittoon. Abhasian ja Etelä-Ossetian väestö sen sijaan halusivat eroon Georgiasta.”

Jos et satu vieläkään sitä faktaa tietämään, niin SUURIN osa Abhasian väestöstä on maansisäisinä pakolaisina tynkä-Georgiassa, koska Venäjä abhaasien tukemina suoritti alueella etnisen puhdistuksen vuosina 1992-93. Arvaappa, minkä osapuolen kannattajat saivat jäädä maahan ja omivat maasta ajettujen etnisten georgialaisten omaisuuden ryöstösaaliina.
Tämä on asia, josta mm. vakaumukselliset NL/Venäjän ihailijat kieltäytyvät toistuvasti keskustelemasta. Juuri tämä Stalinin ajan venäläisten suorittama etninen puhdistus on se seikka, josta mm.tsetseenit ja inguusit ovat niin katkeria nykyisillekin venäläisille. Venäläiseen tapaan kun ei anteeksipyynnöt kuulu, kuten voimme jokainen Katynin joukkomurhien selvien syyllisten kieltävistä Usarin blogeista lukea. Myös juutalaisten järjestelmällisestä vainoamisesta jo vuosisatojen ajan venäläisten toimesta nämä samat tahot kieltäytyvät depatoimasta.
Tässähän on metodina vanha Stalinin ajan käytäntö: ”Jos kansaa ei hallinto miellytä, vaihdetaan kansa”.

V.Harinen kirjoitti...

18Alamainen kommentoi:
1.10.2009 20.21
”Juuri tämä Stalinin ajan venäläisten suorittama etninen puhdistus on se seikka, josta mm.tsetseenit ja inguusit ovat niin katkeria nykyisillekin venäläisille.”
Korjaus. Lause piti kuulua seuraavasti:
Juuri tämänkaltainen, jo Stalinin ajoilta tuttu venäläisten suorittama etninen puhdistus…

19Nimi (pakollinen) kommentoi:
1.10.2009 21.09
”Alamainen”, miksi kannatat Stalinin kotimaalleen Georgialle eli Gruusialle lahjaksi antaman Etelä-Ossetian ”palauttamista” Georgialle? Etkö kannata heidän oikeuttaan määrätä itse siitä mihin kuuluvat? Oletko kenties stalinisti?

20lukutaitoinen kommentoi:
1.10.2009 21.20
Alamainen #17, menehän vielä vähän taaksepäin historiassa, sieltä löytyy syyt sille miksi georgialaiset alun perin tulivat Abhasiaan. Stalinin aikana abhaaseja vainottiin, georgiasta tuli ainoa virallinen kieli, abhaasin kielen käyttö kiellettiin, kulttuurisia oikeuksia vähennettiin ja tuhansia abhaaseja tapettiin Stalinin puhdistuksissa. Juuri Stalinin aikana georgialaiset muuttivat Abhasiaan jonka väestöä sorrettiin, kun neuvostojohto näin kehotti tekemään.

Näyttää tosiaan siltä, että puolustelet Stalinin väestöpolitiikkaa Abhasian ja Etelä-Ossetian kohdalla, etkä suosi kansojen oikeutta määrätä itse kohtalostaan. Miksi näin?

21joroma kommentoi:
1.10.2009 21.47
Putkisen mielestä OK, jos Georgia murhaa rajojensa sisällä olevia ihmisiä, kunhan ei loukata naapurin rajoja.

Vapaussodan hengessä hän herjaa suomalaista paikanpäällä ollutta rauhanturvaajaa ”nyrjähtäneeksi”, joka kertoi heti Georgian puolelta alkaneista mattopommituksista.

Jokainen historiaamme tunteva ihminen tietää kuinka paljon kansalaisiamme murhattiin Mannerheimin johdolla sisällissodassa.

Venäjä nimenomaan omalla toimillaan ehkäisi valtavan humanitaarisen katastrofin, estämällä Sakasvilin hirmuhallintoa murhaamasta koko Etelä-Ossetian väestöä, näin olisi pitänyt käydä myös Suomessa 1918.

Näin se vaan meni.

V.Harinen kirjoitti...

22Alamainen kommentoi:
1.10.2009 21.52
#20 Stalin on siirtänyt myös ennen Suomelle kuuluville alueille ihmisiä ympäri Neuvostoliittoa. Kuten myös balttian maihin ja itseasiassa koko entisen Neuvostoliiton alueelle. Virossa tapahtui täsmälleen sama prosessi.
Sinun ehdotus on siis, että häädetään nuo ihmiset takaisin sinne mistä ovat tulleet, jos nämä väestönsiirrot ovat tapahtuneet Stalinin käskystä ja NL:n aikana.
Eli mm. Leenan marttyyriksi tekemät etniset venäläiset pitää ajaa huishelvettiin Virosta.
Koittakaa laittaa siellä SAFKA:ssa rivit parempaan järjestykseen, ettette puhu noin paljon ristiin. Tämä koskee myös Venäjän fasistisen nykypolitiikan komppaajia.

23Alamainen kommentoi:
1.10.2009 22.14
#19
No, Stalinhan on nyky-Venäjällä ylivoimaisesti ”Suurin Venäläinen”, joka oli tosin pakko pudottaa kolmanneksi siinä kuuluisassa tv-kanavan äänestyksessä, jonka ”voitti” mongolien perseennuolija ja kätyri Aleksander Nevski, joka oli urhoollisen Venäjän kansan puolustajan, veljensä Andrei II:n peilikuva. Uskokoon tuota ”tulosta” ken tahtoo.
En ole tänne kirjoittamissani kommenteissa millään tavalla puuttunut E-Ossetian liittämistä tai palauttamista mihinkään suuntaan, mutta juuri tälläiset väitteet osoittavat, kuinka arka paikka Venäjän nykypolitiikan puolustajille on se tosiseikka, että Venäjä on ollut suorittamassa etnistä puhdistusta Georgiaan kuuluvilla/kuuluneilla alueilla.
Yksikään puheenvuoro, kuten arvelinkin heti alussa, ei millään, toistan, EI MILLÄÄN tavalla ole halunnut uhrata sekunttiakaan ajatustaa sille ahdingolle, joka Georgiassa on, kun viereinen agressiivinen suurvalta haukkaa maasta jatkuvasti maa-alaa perustaakseen näille sotilastukikohtia uusia valtauksia varten (suojavyöhyke-perustelu) ja sysää valtaamiltaan alueilta jopa ikänsä paikoilla asuneita vanhuksia kylmästi naurunhohotusten saattelemina mattopommitusten raunioittammaan, jo ennestään satojen tuhansien pakolaisten täyttämään maahan. Tähän pilkalliseen naurunhohotukseen on mielestäni yhtynyt suurin osa tämän blogin kommenteista.

V.Harinen kirjoitti...

24lukutaitoinen kommentoi:
1.10.2009 23.56
Alamainen #22-23, älä selitä omia ristiin puhumisiasi muiden tekemiksi. Sinähän tässä safkaa näytät edustavan kun Abhasian ja Etelä-Ossetian Stalinin aikaisia järjestelyitä (mukaan lukien etninen puhdistus Stalinin aikana) ja niiden kuulumista Stalinin kotimaahan noin kiihkeästi puolustat. Ei näiden alueiden historia ala Neuvostoliiton kaatumisesta vaan nykypäivien konfliktien siemenet kylvettiin siellä jo isä aurinkoisen aikana ja hänen toimestaan ja niitä toimia sinä puolustelet samalla kuin kiihkoilet Georgian oikeudesta päättää abhaasien ja osseettien puolesta siihen mihin valtioon he kuuluvat. Ja jos olisit johdomukainen perusteluissasi niin sinunhan pitäisi puolustella Hietasen rinnalla Stalinin aikaisen politiikan tuloksia Baltiassa. Jos et tee sitä siellä, et voi puolustaa georgialaisten oikeutta Abhasiaan ja Etelä-Ossetiaankaan. Siis oletko stalinisti vai et, koita nyt päättää ja lopeta sekoilu

25Harinen kommentoi:
2.10.2009 9.55
Korhonen #16, kyllä minä olen mennyt kirjoittelemaan vaan ihan omalla nimelläni, mutta jostain Putkinen on saanut päähänsä, ettei tämä olekaan oma nimeni(?). Mistä tällainen käsitys on Putkisen päähän tullut, siihen hän ei suostu vastamaan ja ne kysymykset hän blogistaan poisti ennen kuin minut sieltä ulos heitti.

Ja siis eihän Putkisella ole muuta tehtävissä kuin bannata blogistaan mielipiteet jotka eivät myötäjuokse hänen informaatiosotansa kanssa. Jokuhan voi vielä suorin lainauksin ja lähdeviittein osoittaa hänen puhuvan puuta heinää ja hupsista, sellaistahan on muissa yhteyksissä jo tapahtunutkin, joten tyyppi haluaa edes oman bloginsa pitää vapaana häiritsevistä tosiasioista

26Harinen kommentoi:
2.10.2009 9.58
Alamaisella näyttää nyt menneen pahanlaisesti logiikka solmuun, mutta sattuuhan sitä. Mikset muuten ole huolissasi georgialaisia pakoon lähteneiden osseettien tai abhaasien puolesta? Siksikö, että georgialainen tykinammus on hyvä, venäläinen paha?

27N-E kommentoi:
4.10.2009 15.32
Markus Lehtipuukin tekee nyt ”putkiset” eli sensuroi ”epäasiallisena” kaikki kommentit, jotka eivät tue herran ajatuksia.

Jotenkin säälittävää tuollainen vääriä ajatuksia sensuroimalla oikeassa oleminen