tiistai 27. lokakuuta 2009

Työntekijä ottaa turhaan kunniaa veronmaksusta, yritys ne verot maksaa

8.10.2009 21.34

Edelliseen blogikirjoitukseeni (US) tupsahti kommentteihin hauska näkemys;

” Minusta palkansaajat ottavat nyt kunnian asiasta, jota he eivät itse ole tehneet.
Varmasti, kyllä, he tekevät HYVÄÄ TYÖTÄ. Siitä ei ole epäilystäkään.
Mutta he eivät maksa veroja. Yritys maksaa”
(Markus Lehtipuu Kareliaforumilla 27.4.2004)


Ja kysmys kuului; harmittaako sinua, jos joku toinen ottaa kunnian työstä, jonka itse olet tehnyt?
Kuuluuko tämä palkkaverosta menevän veron maksun kunnia siis työllistävälle yritykselle ja yrittäjälle vai työntekijälle, joka on työllään palkan ja siitä menevän veron ansainnut ja siinä sivussa työnantajansakin tilipussiin toivottavasti vähän jotain tuonut?
Minä ehkä antaisin sitä kunniaa kuitenkin vielä vähän työntekijällekin.

4 kommenttia:

V.Harinen kirjoitti...

Markus Lehtipuu kommentoi:
8.10.2009 21.46
Minusta on täysin samantekevää kuka ottaa kunniaa mistäkin, mutta verotusjärjestelmä on mikä on, ja itse kuvaan sitä siis näin:

Työnantajan on pakko budjetoida, hankkia ja rahoittaa KAIKKI palkkakulut, joihin kuuluvat

- koko bruttopalkka
- palkasta laskettavat sotu-maksu, joka on tietty prosentti bruttopalkasta
- vakuutusmaksu, joka maksetaan eläkevakuutusyhtiölle.

Tuossa ovat pääpiirteissään työvoiman hinta + työpaikalle tehtävät hankinnat, esim. taukohuoneen kahvit ja sen sellaiset.

Bruttopalkka puolestaan jakautuu pääpiirteissään kahteen eri summaan, jotka molemmat ovat työnantajan maksuja.
Työnantaja maksaa siis nettopalkan työntekijälle ja seuraavan kuukauden 10. päivään mennessä tilittää bruttopalkasta vähennetyn ennakkoperinnän verottajalle.
Työnantaja sen lisäksi, että maksaa nämä kaikki kustannuserät, vielä raportoi verottajalle kuukausittain kaikki maksetut palkat ja niistä vähennetyt veroerät ja lisäksi vuosittain raportoi koko vuoden aikana maksetut palkat ja niistä vähennetyt veroerät.

Tämä on Suomen järjestelmä, johon JOKAINEN työnantaja joutuu, riippumatta siitä, mitä hän uskoo, kuvittelee, haaveilee, sanoo, ajattelee, kirjoittaa tai uneksii.

Tähän järjestelmään pakotetaan JOKAINEN työnantaja, mm. siten, että jos yksikin valvontailmoitus jätetään tekemättä, verottaja ensin vaatii sitä ja myöhemmin laittaa lisämätkyt, jonka työnantaja joutuu maksamaan.

En ole keksinyt tätä järjestelmää, en ole sitä ollut luomassa ja se jää elämään senkin jälkeen kun itse olen kuollut.

Olen pahoillani, että Suomessa tällainen järjestelmä on, mutta itse en siihen pysty mitenkään vaikuttamaan, halusin sitten sitä tahi en.

V.Harinen kirjoitti...

2Karjala takaisin kommentoi:
8.10.2009 21.48
Väite ei valitettavasti ole uusi. Sen esittäjä on jo kauan sitten osoittautunut immuuniksi kaikenlaiselle järkipuheelle. Karjala-keskustelun ajautuminen tuollaisten [noh noh] temmellyskentäksi antoi meille syys blogimme perustamiseen.

3Harinen kommentoi:
8.10.2009 21.50
Lehtipuu #1, kiersit nyt varsinaisen kysymyksen, kysymyshän oli nyt siitä kunniasta.

Olet siis edelleen sitä mieltä, ettei työntekijälle kuulu kunniaa verojen maksamisesta?

4Markus Lehtipuu kommentoi:
8.10.2009 22.03
Työntekijälle kuuluu kaikki kunnia. Hienoja ihmisiä kaikki.

5jari_exm kommentoi:
8.10.2009 22.11
Entäs ALV-osuus tuotteiden hinnoissa? Kuuluuko ”kunnia” ALV:n maksamisesta asiakkaalle, joka maksaa sen tuotteen hintaan lisättynä, vaiko kauppiaalle, joka välittää tämän summan verokarhun usein täysin järjettömiin ja pohjattomiin tarpeisiin…!?
Kait se on sama kenelle tuo ”kunnia” kuuluu missäkin, tuossa yllä mainitussa työnantaja joutuu sen koko rahan ainakin hankkimaan jostakin, että se työntekijä pystyisi sitten edes saamaan ”kunnian” siitä ”maksamastaan” verosta.
Aika naurettavaa edes kiistellä tuosta…!?
Eikö totta?

6J.T.K. kommentoi:
8.10.2009 22.55
4. Eli Lehtipuu peruu siis aiemmat puheensa. Taisi iskeä pienen pieni paniikki

7poistettu epäasiallisena kommentoi:
8.10.2009 23.12
”4. Eli Lehtipuu peruu siis aiemmat puheensa. Taisi iskeä pienen pieni paniikki ”

Ikävä lipsahdus jota on joutunut jo viitisen vuotta selittelemään ja puolustelemaan. Nyt kun asia otettiin esille täälläkin niin yrittää tuolla ”kunnianpalautuksella” lakaista asian maton alle ja pois silmistä, pelkää työntekijöiden käyvän päälle. Tuskin on mieltään muuttanut, yrittää vain saada asian pois päiväjärjestyksestä, että pääsisi taas rauhassa keskittymään muihin aiheisiinsa. Ei hämää pätkääkään, kun on kiero kuin korkkiruuvi niin on.

8Sami Haapavaara kommentoi:
9.10.2009 0.16
Minä en ymmärrä yhtään tätä keskustelua.

Duunari vs Yrittäjä on symbioosi. Se on vaan sen kysymys kumpaa kupataan, mutta toinen ei selviydy ilman toista. Ihan hienovaraista kun krapulan korjaaminen, kellosepän hommaa.

Eli vitut teidän mielipiteistä, meikä iskee kellot omaan asentoon.

V.Harinen kirjoitti...

9Helena Eronen kommentoi:
9.10.2009 0.37
Onko sulla joku fiksaatio tuota matkaopaskirjailijaa kohtaan, kun siitä pitää ihan koko ajan kirjuutella? Ei se käsittääkseni niin yhteiskunnallisesti merkittävä henkilö kuitenkaan ole, jotta siitä kannattaisi kovin montaa blogitekstiä viikossa tänne kirjoitella.
Olit varmaan kouluaikana se pikkaisen ylipainoinen uunoke, jonka kivekset eivät tahtoneet laskeutua millään ja pahaa mieltä piti purkaa kiusaamalla muita?

10Lauri T kommentoi:
9.10.2009 5.57
Pääsääntöisestihän työntekijä saa palkkansa puhtaana käteen ja työnantaja maksaa hänen veronsa ennakonpidätyksen muodossa.

Ammattiliitot jopa vaativat, että työnantaja maksaa ay-maksutkin. Eivät jostain syystä halua jättää sitä jäsentensä vastuulle. Ehkä pelkäävät, että vaalitukiin riittäisi vähemmän jos jäsenet kokisivat jäsenmaksun itse maksamakseen.

Nuo nyt ovat kevyitä heittoja, etenkään ensimmäinen ei oikein kestäisi vakavampaa keskustelua.

11Tauno O. Mehtälä kommentoi:
9.10.2009 6.25
Markus Lehtipuun ihanneyhteiskunta näyttäisi palautuvan orjayhteiskuntaan, jossa työn tekevät orjat pidetään juuri ja juuri hengissä selviytyäkseen työaskareistaan.

Siinä ei ollut työnantajamaksuja, eikä tarvinnut maksaa rahapalkkaakaan. Asumus ja ruoka riittivät.

Valtioksi tässä ajattelussa riittää ns. yövartijavaltio, joka pitää viholliset loitolla.

Harvoin tapaa tällaista työnantajan glorifiointia. Itse aikoinaan työnantajana toimineena ja liki 300 ihmistä työllistäneenä tuollainen ajattelu ei käynyt mielen vieressäkään. Päivääkään en olisi yrityksineni selvinnyt ilman työntekijöitäni.

Lehtipuun kohdalla kyseessä lienee uusliberalistisen ajattelun korkein aste. Ajatteluaan en voi selittää muulla kuin mahdollisella lobotomialla, vakavalla mielisairaudella tai yksiniittisellä fasistisella mielenlaadulla. Muu kirjoittelunsa tukee lähinnä tätä viimeksimainittua vaihtoehtoa.

12Markus Lehtipuu kommentoi:
9.10.2009 7.30
#6 ja #7

Harisella, Nimierkillä ja muilla on ollut viisi vuotta aikaa ymmärtää tosiasioista.

Vieläkään ei näy ymmärrystä.

Se, mitä verottaja vaatii työnantajilta, on täysin minusta riippumatonta. Minä en ole tätä järjestelmää luonut, en keksinyt enkä ole siitä mitenkään vastuussa.

Jotenkin osoittaa käsittämätöntä pakkomielteenomaisuutta säilyttää ja tuoda esille jotakin viiden vuoden takaista sitaattia, ikään kuin sillä olisi mitään merkitystä, mihinkään, missään.

Järjestelmä on kuitenkin sama kuin vuonna 2004: työntekijän on pakko maksaa koko palkka sekä sen päälle sotumaksut, eläkevakuutukset jne.

Ja siihen palkkaan kuuluu veron osuus, jonka työntekijä maksaa seuraavan kuukauden 10. päivä.

Näin oli 2004, näin on nyt ja näin tulee aina olemaan.

Jos tai kun Karjala palautuu, ne paljon puhutut ”Karjala tulee kalliiksi” -kommentit on ratkaistavissa tällä. Kaikkien Karjalaan luotavien työpaikkojen KAIKKI palkkakustannukset maksaa aina työnantaja.

Mutta me muut, joille työpaikkoja tarjotaan, MEILLE MAKSETAAN se palkka, se nettopalkka, joka meille kuuluu.

Näin siis Karjalan palauduttua MEILLE MAKSETAAN, ME RIKASTUMME.

V.Harinen kirjoitti...

13ElluB kommentoi:
9.10.2009 9.03
LauriT #9 - kenenkäs rahoista ne työntekijän verot ja mahdolliset ay-maksut menee, työntekijän vai työnantajan, eli kumpi niitä maksaa?

14Lauri T kommentoi:
9.10.2009 9.11
13. Niitä maksetaan selkeästi työnantajan pankkitililtä.

Ja kuten jo aikaisemmin mainitsin, kysymyksessä on kevyt heitto joka ei kestä vakavampaa tarkastelua.

Se kai aikanaan keksittiin vastavedoksi vastapuolen yhtä heppoiselle väitteelle yrittäjän ”verovapaista” osingoista jossa ei otettu ollenkaan huomioon yrityksen maksamia veroja.

15ElluB kommentoi:
9.10.2009 9.15
LauriT #9 ”Niitä maksetaan selkeästi työnantajan pankkitililtä. ”

Kysyinkö minä mistä niitä maksetaan? Kysyin kenen rahoista ne työntekijän verot ja mahdolliset ay-maksut menee, työntekijän vai työnantajan? Siitä se maksaja selviää.

Lisäksi laki ei määrää työnantajaa maksamaan työntekijänsä veroja vaan ainoastaan tilittämään työntekijän verot hänen palkastaan. Ottaako pankkineiditkin kunnian asiakkaidensa rahoista tilittämistään maksuista?

16ElluB kommentoi:
9.10.2009 9.20
Markus Lehtipuu #12 ”Jotenkin osoittaa käsittämätöntä pakkomielteenomaisuutta säilyttää ja tuoda esille jotakin viiden vuoden takaista sitaattia, ikään kuin sillä olisi mitään merkitystä, mihinkään, missään. ”

Minkä taakseen jättää sen edestään löytää ja tulet löytämään vastakin.

Tuo työnantajan kunniasta hehkutus kertoo vain kuinka halveksivasti Markus Lehtipuu suhtautuu tavallliseen työntekijään ja hänen panokseensa yhteiskunnassa, jopa verojen maksussa.

No, jos työ olisi herkkua niin yritysjohtajathan tekisivät sen itse

17Harinen kommentoi:
9.10.2009 9.28
Eronen #9; mistäs moinen purkaus ja jopa tuollainen huoli minun kiveksistäni? Kyllä kaverisi Lehtipuu osaa itse puolensa pitää, ei hän äidillistä tukeasi tarvitse - vai tarvitseeko?

18Harinen kommentoi:
9.10.2009 9.30
Eli Lehtipuu ei sittenkään peru puheitaan (#12)?

Ottaako tästä kukaan selvää?

”Näin siis Karjalan palauduttua MEILLE MAKSETAAN, ME RIKASTUMME. ”

Lisätään tyhjien lupausten listaan.

19veronmaksaja kommentoi:
9.10.2009 9.38
Jos tämä ”Lehtipuun veromalli” on sellainen ”järjestelmä, johon JOKAINEN työnantaja joutuu, riippumatta siitä, mitä hän uskoo, kuvittelee, haaveilee, sanoo, ajattelee, kirjoittaa tai uneksii”(#1) niin minkä takia uutiskynnyskin ylittyy silloin, jos työantaja oikeasti maksaakin työntekijän verotkin niin kuin Lehtipuu väittää? Eikös tämän pitäisi olla ihan ”normaali” käytäntö tässä maassa Lehtipuun mukaan?

”Tämä yritys maksaa verotkin johtajien puolesta

TietoEnatorin kannustinjärjestelmä on niin kattava, että yhtiö maksaa myös palkkiosta koituvat verot”

http://www.kauppalehti.fi/5/i/…?oid=10328

20realisti kommentoi:
9.10.2009 9.48
” Ammattiliitot jopa vaativat, että työnantaja maksaa ay-maksutkin. Eivät jostain syystä halua jättää sitä jäsentensä vastuulle. Ehkä pelkäävät, että vaalitukiin riittäisi vähemmän jos jäsenet kokisivat jäsenmaksun itse maksamakseen.”

Ei ole tätä ammattilitto vaatinut. Tämä on ammattiliiton ja työnantajan jo 70-luvun alussa yhdessä päättämä asia.