maanantai 9. marraskuuta 2009

Uusi ihmislaji?

US 27.10.2009

Superrikkaat ihmiset saattavat tulevaisuudessa kehittyä täysin omaksi lajikseen bioteknologian ja robotiikan tutkimuksen myötä.

Näin ennustaa futurologi Paul Saffo brittilehti Telegraphin mukaan. (Koko juttu >> US 27.10.2009)

Saffon visioissa ihminen pystyy tulevaisuudessa muokkaamaan itsestään fyysisesti lähes millaisen haluaa kun vaan rahaa löytyy tarpeeksi.

Minun mielestäni psyykkisellä puolella ökyrikkaat ovat jo oma ihmislajinsa. Eikä tarvitse olla edes ökyrikas, pelkillä nousukkaillakin on myös pyrkimystä ihan omaksi lajikseen.

Vai muuttaako raha ihmistä? Tiedän muutaman tyypin, jotka työelämässä menestymisen ja rikastumisen myötä muuttuivat aivan toisenlaisiksi. Toiko taloudellisen tilanteen parantuminen heidän todellisen minänsä esiin vai menikö raha yksinkertaisesti päähän, vaikea sanoa. Ökyrikkaista en tiedä kun en sellaisia tunne, niitä ei Suomesta edes löydy.

Onhan tuo kieltämättä kuitenkin mielenkiintoinen ajatus, että pystyisi genetiikan ja robotiikan avulla pidentämään elämäänsä. Minulle itselleni kelpaisi kyllä kolmas käsi, joskus tuntuu että kaksi ei riitä

Mutta millainen olisi tämä ökyrikkaitten kuolematon ja terve ihmislaji? Jotenkin pelottava ajatus.

1 kommentti:

V.Harinen kirjoitti...

toi kommentoi:
27.10.2009 14.36
Ei kukaan työtä tekemällä rikastu, mutta muiden tekemästä työstä voi rikastua jos pokkaa piisaa.

2huusianna kommentoi:
27.10.2009 14.45
Höpön pöppöä..

Mikään teknologia ei säily ikuisesti niin kalliina että sillä olisi vaikutusta vain rikkaiden perimään. Superrikkaat voivat olla etuoikeutettuja saamaan kyseisenlaista teknologiaa aiemmin käyttöönsä, mutta viimeistään 20 vuoden sisällä teknologia on jo kaikkien saatavilla. 20 vuodessa ei ehdi syntyä mitään uutta ihmislajia, varsinkaan kun elinikä on nouseva.

3Puppek kommentoi:
27.10.2009 14.47
Mieti, jos joskus rahalla voi ostaa kuolemattomuuden? Paljonko kuolemattomuudesta kehtaisi maksaa?

Tekstistäsi tuli mieleen John Brosnanin sci-fi kertomus Taivaan valtiaat. Kannattaa lukea jos tulevaisuusvisiot kiinnostavat.

4Harinen kommentoi:
27.10.2009 14.50
#2 - Vaan entäpäs jos superrikkaat varaavatkin tämän teknologian vain omaan käyttöönsä? Heillähän on rahaa millä estää sen leviäminen tavallisille pulliaisille eli oman ”rotunsa” ulkopuolelle.

Tietysti työtä tekevän kansanosan elinikää kannattaisi nostaa, ainaki meillä täällä Suomessa. Mitä pitempään töissä sitä enemmän hyötyä. Mutta toisaalta, populaatio räjähtää silmille kun lisää väkeä vaan syntyy ja viipyy täällä yhä pitempään. Riittääkö sitä elintasoa kaikille tulevaisuudessakaan kun ei sitä ole riittänyt tähänkään asti?

5Harinen kommentoi:
27.10.2009 15.11
#3 - Minä en ostaisi kuolemattomuutta. Ihmistä ei ole sellaiseksi tarkoitettu. Pitkään ikään voisin satsata ja elämänlaatuun, mutta kuka oikeasti haluaa elää ikuisesti ja miksi?

6Puppek kommentoi:
27.10.2009 15.32
#5 - Minä ostaisin, jos riittävän halvalla saisin.

Tosin eihän ihminen sittenkään olisi kuolematon - mikä tahansa vakavampi vamma tappaisi. Ainoastaan vanhenemisen voisi estää.

En osaa kuvitella mihin kaikkee ihminen kuolemattomana pystyisi: Esimerkiksi matemaattisesti lahjakkaalla ihmisellä olisi vuosituhansia aikaa pohtia ja tutkia asioita. Mitkä keksinnöt siitä syntyisivät?

Asiat voisivat mennä pahasti vikaan: Kuolematon (rikas) eliitti tarraisi vallankahvaan lujasti, eikä sallisi rahvaalle tuota kuolemattomuutta.

Hauska miettiä tuollaisia juttuja.

7huusianna kommentoi:
27.10.2009 15.34
#4 - Vaan entäpäs jos superrikkaat varaavatkin tämän teknologian vain omaan käyttöönsä? Heillähän on rahaa millä estää sen leviäminen tavallisille pulliaisille eli oman ”rotunsa” ulkopuolelle.

Miten he sen varaisivat? Ei se ole kenenkään intresseissä. Massamarkkinoille kaikki yrittäjät pyrkivät koska siellä se raha liikkuu.

Patenttien voimassaoloaika on n. 20v. ja teknologia menee jo siinä ajassa eteenpäin että uutta parempaa teknologiaa saadaan sitäkin ennen. Senkö myös superrikkaat sitten varaisivat itselleen? Aina löytyy Kiinasta tai muualta yrittäjiä jotka kopioivat ja myyvät tuotteita ilman lisenssioikeuksia. Mitä oleellisempi/haluttavampi tuote sitä enemmän kilpailijoita ja kopioijia, osa laillisia osa laittomia.

8Kaarle kommentoi:
27.10.2009 15.34
Tässä aika hämmentävä dokumenttikooste asiaan liittyvistä kehitysprojekteista ja niissä mukana olevista tyypeistä:

http://ignoranceisfutile.wordp…hnocalyps/

”Be sure to check out the parts where the Life Extension advocate screams that you’ll have to kill him in order to stop him from becoming a god.”

9Johan Tranberg kommentoi:
27.10.2009 15.53
Kuolemattomuus on aina 20 vuoden päässä, se on juuri niitä tulevaisuuden ihmeitä Lienee siis 20 vuoden päässä 1000 vuodenkin kuluttua..

Friikiksi toki pääsee jos on rahaa kuten mäikl zäksonilla ja jopa ameriikassakin syyttömäksi rikoksiin, mutta ei kuolemattomaksi eikä näköjään oikein edes vanhaksi.